Thursday, May 10, 2018

Овес


Овесот е житарка, која е многу добар извор на влакна, особено бета-глукан, и е богат со витамини, минерали и антиоксиданти. Поради нивните корисни ефекти врз здравјето, овесот се здоби со значителен интерес како здрава храна. Овесот најчесто е пресуван или смачкан и може да се конзумира како каша, во печива, леб, мусли и гранола. Брзата или инстант овесна каша се состои од повеќе пресувани или дробени овесни зрна кои многу лесно апсорбираат вода и затоа се готви брзо. 

Што содржи: 

➤Јаглехидрати
Јаглехидратите ги има 66% во овесот.
Овесот е многу низок во шеќер, со само 1% сахароза. Околу 11% од јаглехидратите се влакна, а 85% се состојат од скроб која е најголема компонента на овесот. Скробот во овесот е различен од скробот во други зрна. Тој има повисока содржина на маснотии и повисок вискозитет (способност да се поврзе со вода). Во овесот има три вида на скроб:
➧Брзо сварлив скроб (7%), кој брзо се распаѓа и се апсорбира како гликоза.
➧Бавно cварлив скроб (22%), кој се распаѓа и се апсорбира побавно.
➧Отпорен скроб (25%), кој функционира еден вид како влакната. Го избегнува варењето и го подобрува здравјето на храната преку хранење на позитивните цревни бактерии.
➤Влакна
Јаглехидратите во овесот најчесто се составени од скроб и влакна. Овесот е добар извор на уникатен тип на влакна наречен бета-глукан, кој е поврзан со низа здравствени придобивки.
➤Протеин
Овесот е добар извор на квалитетни протеини, кои се движат од 11-17% по сува тежина, што е повисоко од повеќето други зрна. Главниот протеин кај овесот се нарекува авеналин (80%), кој не е пронајден во ниедно друго жито, но е сличен на протеините од легумите. Спореден протеин е проламинот авенин, кој е сличен со глутенот во пченицата, затоа лицата кои се чувствителни на глутен треба да консумираат само овес што е сертифициран како "чист" или "без глутен".
➤Масти
Целиот овес содржи повеќе масти отколку повеќето други зрна, кои се движат од 5-9%, главно од незаситени масни киселини.
➤Витамини и минерали
Овесот е богат со многу витамини и минерали. Главните се наведени подолу.
➧Манган: Обично се наоѓа во големи количини во целите зрна, овој траен минерал е важен за развој, раст и метаболизам.
➧Фосфор: важен минерал за одржување на коските и одржување на ткивата.
➧Бакар: антиоксидантен минерал кој често недостасува во западната диета. Се смета за важен за здравјето на срцето.
➧Витамин Б1: Исто така познат како тиамин, овој витамин се наоѓа во многу видови храна, вклучувајќи зрна, грав, ореви и месо.
➧Железо: Како компонента на хемоглобинот, протеин кој е одговорен за транспорт на кислород во крвта, железото е апсолутно неопходно во човечката исхрана.
➧Селен: антиоксиданс, важен за различни процеси во телото. Нискиот статус на селен е поврзан со зголемен ризик од предвремена смрт и нарушена имунолошка и ментална функција.
➧Магнезиум: Често недостасува во исхраната, овој минерал е важен за бројни процеси во телото.
➧Цинк: Минерал кој учествува во многу хемиски реакции во телото и е важен за севкупното здравје.
Овесот исто така се смета дека го намалува крвниот притисок и го намалува ризикот од дебелина и дијабетес тип 2. Содржи високи количини на бета-глукан, кои се многу ефикасни во намалувањето на нивото на холестерол во крвта. Овесната каша е со ниско ниво на калории, и може да го намали апетитот, во споредба со другите јадења за појадок и е одличен во намалување на потребата за употреба на лаксативи кај постарите лица. Па што чекате? Применете го во безброј комбинации!


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.