Thursday, May 10, 2018

Овесна Каша


За подготовка на оваа каша не треба многу и затоа е еден од моите омилени појадоци и оброци кога имам потреба за нив :) Најпрво, ставам 6 супени лажици овесни снегулки во мало тенџерче и ги облевам со вода. Ги ставам на оган да набабрат. При средината на варењето, често додавам суво овошје затоа што сакам да збогатам на енергија, посебно на утро. Го ставам во варењето, затоа што е помеко. Може да го ставите и кога кашата е речиси изладена. Варењето трае неколку минути.
Како треба да изгледа свареното

Ги вадам од оган малку да се изладат но не целосно затоа што тогаш е моментот за засладување. Ставам една лажица темно мусковадо (знае да се згрутчува, затоа го ставам кога кашата е топла). Понекогаш користам и поинаков засладувач, како на пример мед (ама природен). Конкретно во оваа каша, ставам и цимет. Откако уште повеќе ќе се излади, ја сипувам во чинија и ја збогатувам :) Сецкани (не мелени, да смени на текстура) ореви и лешници, над нив повторно цимет а над сето тоа, една лажица таан. (Таанот ги врзува добро сите состојки и дава интересен вкус). А за уште побомбастичен претеризам (како што често знаам да го приготвувам), ставам и путер од кикиритки!
Уживајте!😊
А јас посебно уживам во оваа каша во ладни денови.😁




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.